Kuchnia

Chleb

Chleb na zakwasie – przygotuj u siebie w domu [PRZEPIS]

Wbrew pozorom chleb łatwo przygotować w domu. Do najprostszego wypieku potrzeba praktycznie tylko trzech składników – wody, mąki i soli. Jednak wcześniej przez kilka dni musimy „wyhodować” zakwas. Żeby go stworzyć niezbędne będzie około 100 ml ciepłej wody oraz 5 łyżek mąki, najlepiej pełnoziarnistej. Jedyne, co trzeba zrobić to zmieszać te składniki ze sobą. Przez kolejne 4 dni dodajemy do…

Read more

Natka pietruszki

Natka pietruszki: dlaczego warto po nią sięgać?

Natka pietruszki to popularny dodatek do wielu potrwa, dzięki czemu pyszne dania zachwycają ciekawym sposobem podania oraz znacznie zwiększają swa wartość odżywczą. Warto pamiętać, że natka pietruszki to nie tylko naturalna ozdoba, ale i cenne źródło substancji, dzięki którym utrzymanie dobrej formy staje się łatwiejszym zadaniem. Co warto wiedzieć na temat natki pietruszki i jej wartości odżywczej? Powodów, dla których…

Read more

Karczochy

Dlaczego warto jeść karczochy?

Karczochy mogą się dla wielu z nas okazać cennym dodatkiem do codziennej diety, a powodów, dla których warto sięgać po nie regularnie, jest sporo. Jaki wpływ mają one na ogólny stan naszego zdrowia? Co warto wiedzieć na temat ich wartości odżywczej? Zdrowa dieta, w której karczochy będą się pojawiały regularnie, może każdemu z nas pomóc w walce o utrzymanie zdrowa.…

Read more

Patison

Patison i jego właściwości

Patison kusi ciekawym smakiem, a przepisy na oryginalne dania z jego udziałem cieszą się coraz większą popularnością. Co warto wiedzieć na temat tego warzywa i jego wartości odżywczej? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może nam pomagać w walce z różnymi przypadłościami? Patison jest ciekawym warzywem, które do Europy trafiło z terenu Ameryki Północnej. Wspaniały smak sprawił, iż…

Read more

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska i jej właściwości

Kapusta pekińska to popularne warzywo, które na naszych talerzach pojawia się dość często. W książkach kucharskich można znaleźć ciekawe przepisy na pyszne surówki i dania z tym warzywem, a coraz szersza wiedza na temat wartości odżywczej kapusty pekińskiej jest dodatkową zachętą, by po nią częściej sięgać. W jaki sposób to warzywo może wspierać nasze zdrowie? Kapusta pekińska to warzywo, po…

Read more

Jabłko

Pieczone jabłka faszerowane orzechami i migdałami

Do przygotowania tego zdrowego deseru lub jak kto woli lekkiej kolacji potrzebne nam będą następujące składniki: 80 g migdałów, 60 g orzechów włoskich, 1 jajko rozmiar M, 6 niedużych jabłek, 4 łyżki syropu klonowego, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 100 g borówek amerykańskich, 200 g jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 2-3%, skórka otarta z 1 pomarańczy. Przygotowanie…

Read more

Dieta odchudzanie

Dieta kopenhaska – wady i zalety

Dieta kopenhaska jest znana od wielu lat, a osoby, którym udało się ją przeprowadzić do końca, chwalą się utratą wielu kilogramów. Jakie są wady zalety diety kopenhaskiej? Czy warto ją stosować? Dieta bez autora? Dieta kopenhaska prawdopodobnie powstała w jednym z szpitali w Kopenhadze, jednak nigdy nie udało się poznać jej autora. Lekarze i dietetycy podkreślają, że założenia jadłospisu są…

Read more

Bakłażan

Faszerowany bakłażan z pęczakiem

Faszerowany bakłażan wydaje się być kulinarnym wyzwaniem, lecz to tylko złudzenie. Proste, pożywne i smaczne danie przygotowuje się w kilkanaście minut. Faszerowany bakłażan sprawdza się jako danie główne, ciepła kolacja, a także jako przekąska na przyjęcie. Jak przygotować bakłażan faszerowany z kaszą pęczak? Składniki na 1 porcję obiadową: 1 średni bakłażan, ¼ szklanki kaszy pęczak, 1 duży pomidor, pół papryczki…

Read more

Falafel

Falafel z sosem tahini

Falafele to danie znane powszechnie w krajach arabskich. Przygotowuje się je z surowej ciecierzycy, z której formuje się kulki lub kotlety. Następnie smaży się je w głębokim tłuszczu. Potrwa ma doskonały smak, dlatego podbija cały świat jako alternatywa dla mięsnego kebabu. Składniki na 4 porcje: – 400 g suchej ciecierzycy (ciecierzyca konserwowa z puszki lub słoika nie nadaje się do…

Read more

Kukurydza

Grillowana kukurydza

Grillowana kukurydza jest alternatywą dla mięsnych dań z grilla oraz świetnym dodatkiem do steków w amerykańskim stylu lub karkówki. Jak przygotować kolby kukurydzy z grilla? Składniki na 2 porcje: – 2 kolby kukurydzy z liśćmi, – 2 łyżki masła 82% tłuszczu*, – 2 łyżki posiekanej pietruszki, – sól morska i pieprz czarny. Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy, a następnie oderwać wszystkie…

Read more