Kuchnia

frytki

Dietetyczne frytki – jak je przyrządzić?

Fast foody są zabronione dla osób będących na diecie redukującej wagę ciała, jednak w rzeczywistości nikt nie powinien po nie sięgać. Szczególnie niekorzystne dla zdrowia są frytki, które przygotowuje się z mączki ziemniaczanej, smażąc je we fryturze. Czy istnieje przepis na frytki, które będą zdrowe i dietetyczne? Frytki pełne tłuszczu i soli Frytki w restauracjach typu fast food są przyrządzane…

Read more

kakao

Surowe kakao na dobry nastrój

Surowe kakao jest zdrową alternatywą dla komercyjnego kakao z dodatkiem cukru. Mielone, surowe ziarna kakaowca zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych, a także mają znacznie intensywniejszy smak i aromat. Jak powstaje surowe kakao? Kakao komercyjne, dostępne w marketach, jest prażone w wysokich temperaturach. Ziarna kakaowca poddane takiej obróbce termicznej tracą większość witamin, minerałów i innych związków. Ponadto do zwykłego…

Read more

mąka

Mąka kasztanowa – alternatywa dla mąki z glutenem

Poszukując alternatywy dla mąk zawierających gluten, można natrafić na mąkę kasztanową. Tworzy się ją z kasztanów jadalnych, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z celiakią. Jakie są wartości odżywcze mąki z kasztanów? Właściwości odżywcze mąki kasztanowej Mąka kasztanowa zawiera duże ilości skrobi i niewiele tłuszczu. W jej składzie znajdują się witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, P…

Read more

dieta waga

Dieta tybetańska dla równowagi organizmu

Wyjątkowo restrykcyjna dieta jest przeznaczona dla osób, które borykają się z utrzymującym się złym samopoczuciem i nagromadzeniem toksyn w organizmie. Jadłospis tybetański stosuje się przez 2 tygodnie, a po zakończeniu kuracji odczuwa się wyraźną poprawę funkcjonowania całego ciała. Oczyszczenie organizmu i utrata kilogramów Głównym celem stosowania diety tybetańskiej jest oczyszczenie organizmu, jednak po zakończeniu kuracji zauważa się również utratę kilogramów.…

Read more

burger fasola

Wykwintne burgery z fasoli i batatów

Burgery z powodzeniem mogą być daniem wegańskim – podawanym zarówno w bułce, jak i bezpośrednio na talerzu razem z surówką. Jak je przyrządzić? Składniki na 4 porcje: – 1 batat, – 1 puszka czerwonej fasoli, – 1/3 szklanka czerwonej lub zwykłej komosy ryżowej*, – gałązka rozmarynu, – płatki chili, – oliwa z oliwek, – sól i pieprz. Batata należy umyć,…

Read more

dieta wege

Na czym polega dieta wege?

Dietę lekkostrawną powinny stosować osoby cierpiące na choroby dwunastnicy, wrzodowe żołądka, nieżyty, refluks lub przewlekłe żołądkowe stany zapalne. Przy tego typu chorobach zmiana diety jest konieczna, aby uniknąć uszkodzenia błon śluzowych narządów objętych dolegliwościami.  Chorobę można odziedziczyć, ale także nabyć ją poprzez spożywanie zbyt dużych ilości alkoholu, palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe, Helicobacter pylori itp. Wrzody żołądka czy dwunastnicy doskwierają…

Read more

jęczmień

Sok z młodego jęczmienia – cudowny specyfik dla przepracowanych

Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia są znane już od II połowy XX, kiedy dr Yoshidale Hagiwara opublikował badania na temat jego wpływu na zdrowie. Japoński uczony, zmagał się z problemami zdrowotnymi, związanymi z przepracowaniem i zbyt intensywnym trybem życia. Uczony zwalczył je, pijąc regularnie sok z młodego jęczmienia. Młody jęczmień zamiast kawy? Picie soku z młodego jęczmienia dodaje energii, poprawia nastrój i…

Read more

agawa

Syrop z agawy – doskonały do wypieków i deserów

Syrop z agawy jest powszechnie wykorzystywany do wegańskich deserów ze względu na roślinne pochodzenie. Jest doskonałą alternatywą dla miodu – jest trzykrotnie słodszy niż cukier, a jego smak i aromat są neutralne. Jakie właściwości ma syrop z agawy? Słodki i zdrowy Syrop z agawy jest zdrowszym i słodszym odpowiednikiem cukru oraz innych słodzików. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciepłych…

Read more

vegan

Wegańskie dania jednogarnkowe: chakalaka

Chakalaka jest znanym daniem kuchni północnoafrykańskiej. Wyrazisty smak, doskonały aromat i bogactwo warzyw to powody, dla których warto włączyć danie do wegańskiego menu. Potrawa dostarcza wielu witamin, rozgrzewa w chłodne dni, ułatwia trawienie i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Jak przygotować chakalakę? Składniki na 2 porcje: – 1 czerwona papryka, – 1 zielona papryka, – 1 papryczka chili, – 1 puszka…

Read more

vegan pudding

Wegański pudding z tapioki

Tapioka, mleko kokosowe i soczyste mango – to główne składniki doskonałego, wegańskiego puddingu. Jak go przygotować? Składniki na 4 porcje: – ¼ szklanki tapioki, – 1 duże mango, – 500 ml mleczka kokosowego, – 2 łyżki syropu klonowego, – 3 łyżki ksylitolu, – 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, – 4 ziarna kardamonu, – owoce jagodowe świeże lub mrożone, – świeże listki…

Read more