Kuchnia grecka kojarzy się głównie z fetą, oliwkami i oliwą z oliwek. Każdy zwolennik kuchni śródziemnomorskiej powinien przyjrzeć się bliżej greckim, regionalnym potrawom, które są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Grecja jest prawdziwym rajem dla miłośników owoców morza, które są tam świeże i powszechnie dostępne.
Jednymi z najczęściej przyrządzanych w Grecji owoców morza są ośmiornice i krążki kalmarów. Większość greckich potraw smakuje najlepiej w akompaniamencie, słynnej na całym świecie, greckiej sałatki. Dużą popularnością cieszy się również, doskonale znana także w polskich domach, ryba po grecku. Ogólnie rzecz biorąc, spożycie ryb w krajach śródziemnomorskich jest kilkakrotnie wyższe niż w Polsce. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy południowej Europy są od nas znacznie zdrowsi. Legendarną niemalże sławą okryta została grecka musaka. Jest to zapiekane danie składające się głównie z mięsa, bakłażanów i pomidorów. Grecy, podobnie jak Francuzi czy Włosi, przywiązują dużą wagę do atmosfery panującej podczas wspólnego spożywania posiłków. Nie powinien więc dziwić fakt, że kolacja w towarzystwie Greków, nawet w domowym zaciszu, bardzo często kończy się…tańcami.
Zdjęcie – Lukas Bieri z Pixabay