Kuchnia

Kuchnia grecka

sałatka grecka

Kuchnia grecka kojarzy się głównie z fetą, oliwkami i oliwą z oliwek. Każdy zwolennik kuchni śródziemnomorskiej powinien przyjrzeć się bliżej greckim, regionalnym potrawom, które są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Grecja jest prawdziwym rajem dla miłośników owoców morza, które są tam świeże i powszechnie dostępne.

Jednymi z najczęściej przyrządzanych w Grecji owoców morza są ośmiornice i krążki kalmarów. Większość greckich potraw smakuje najlepiej w akompaniamencie, słynnej na całym świecie, greckiej sałatki. Dużą popularnością cieszy się również, doskonale znana także w polskich domach, ryba po grecku. Ogólnie rzecz biorąc, spożycie ryb w krajach śródziemnomorskich jest kilkakrotnie wyższe niż w Polsce. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy południowej Europy są od nas znacznie zdrowsi. Legendarną niemalże sławą okryta została grecka musaka. Jest to zapiekane danie składające się głównie z mięsa, bakłażanów i pomidorów. Grecy, podobnie jak Francuzi czy Włosi, przywiązują dużą wagę do atmosfery panującej podczas wspólnego spożywania posiłków. Nie powinien więc dziwić fakt, że kolacja w towarzystwie Greków, nawet w domowym zaciszu, bardzo często kończy się…tańcami.

Zdjęcie – Lukas Bieri z Pixabay

Sprawdź:   Różnica między płytą indukcyjną a szklano-ceramiczną.

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze