Kuchnia

Kuchnia francuska

francja

Francja jest europejską stolicą wszystkiego co modne, luksusowe, a czasem i ekstrawaganckie. Podobnie jest w przypadku francuskiej kuchni, która słynie z żabich udek, ślimaków i szerokiej gamy serów. Warto jednak wspomnieć o tym, że francuski posiłek to coś więcej niż tylko zjadanie tego, co mamy na talerzu. Francuzi przywiązują wielką wagę do atmosfery podczas posiłków.

W odróżnieniu od śniadania, które zazwyczaj składa się z croissanta, konfitury i kawy i jest spożywane w domu, przed wyjściem do pracy czy szkoły, obiad i kolacja to dla Francuzów czas prawdziwej uczty. Przestrzeganie pory posiłków i zasad zachowania przy stole to dla Francuzów świętość. W całej Francji, w godzinach popołudniowych czas zatrzymuje się po to, aby Francuzi przystąpili do obiadu, który dla wielu stanowi niemalże rytuał. Francuski obiad zaczyna się od przystawek i sałatek, po których podawane jest świeże pieczywo oraz mięso. Co wielu może dziwić, we Francji deser stanowią…sery. Są one serwowane w różnych rodzajach na dużych deskach. Oczywiście francuski obiad byłyby zupełnie niekompletny, gdyby zabrakło w nim wina, które pite jest codziennie, podczas każdego posiłku, z wyjątkiem śniadania. Uważa się, że to właśnie francuskie podejście do posiłków, brak pośpiechu i stresu podczas ich spożywania, wysokiej jakości mięso oraz warzywa i oczywiście lampka czerwonego wytrawnego wina sprawia, że odsetek ludzi cierpiących na otyłość czy problemy z sercem jest wyjątkowo niski, a Francuzi są jednym z najzdrowszych narodów na świecie.

Zdjęcie – Pedro Provázio Lara de Almeida Provázio z Pixabay

Sprawdź:   Właściwości i zastosowanie estragonu

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze