Jordan Rubin przez lata borykał się z dolegliwościami związanymi z chorobą Leśniewskiego-Crohna. Szukając sposobów na podniesienie jakości swojego życia, postanowił spożywać wyłącznie te produkty, które opisano w Biblii. Stan zdrowia Rubina poprawił się, a jego dietę zaczęli stosować Amerykanie, walczący z licznymi problemami zdrowotnymi i otyłością.

Naturalne składniki podstawą jadłospisu

Biblijny charakter diety wymusza stosowanie w niej wyłącznie nisko przetworzonej, naturalnej żywności. Większość produktów powinna być świeża lub suszona. Ponadto wskazane jest spożywanie produktów sfermentowanych, które są bogate w żywe kultury dobroczynnych bakterii. Dietę stosuje się przez 40 dni, w czasie których poprawia się samopoczucie, dolegliwości chorobowe stają się mniej uciążliwe, a kilka dodatkowych kilogramów znika bez obaw o efekt jo-jo.

Rubin zaleca spożywanie:

– świeżych warzyw i owoców,

– ziaren nieprzetworzonych,

– nasion sezamu, lnu, dyni i słonecznika,

– pieczonej lub gotowanej wołowiny i drobiu,

– dziko żyjących ryb,

– jajek,

– maślanki, kefiru i jogurtu,

– oliwy z oliwek, oleju lnianego i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,

– orzechów nerkowca, pekan, brazylijskich, włoskich i migdałów.

Zakazane jest sięganie po:

owoce morza i ryby hodowlane,

– białe pieczywo i wypieki z białej mąki,

– mięso wieprzowe i wędliny z wieprzowiny,

– owoce w syropie lub z kompotu,

– słodycze i tłuste, słone przekąski,

orzechy prażone,

– wodę kranową (nawet do przygotowania posiłku).

Fazy diety biblijnej

Dietę biblijną stosuje się w 3 fazach, z których każda powinna trwać dwa tygodnie. faza pierwsza opiera się wyłącznie na mięsie, rybach i zielonych warzywach. Dzięki niej organizm oczyszcza się z toksyn, a poziom cukru we krwi ulega stabilizacji. W drugiej fazie włącza się do produktów z fazy pierwszej ziarna zbóż. Faza trzecia pozwala łączyć dotychczasowe produkty z owocami i roślinami strączkowymi. Bardzo ważne jest jednodniowe poszczenie w każdym tygodniu trwania fazy trzeciej. W dniu postu pije się wyłącznie wodę źródlaną lub mineralną i świeżo wyciskane soki z warzyw. Faza druga oraz trzecia pomagają w walce z chorobami oraz zbędnymi kilogramami.

Wszystko o diecie biblijnej

Co to jest dieta biblijna?

Twórcą diety biblijnej jest Jordan Rubin, który cierpiąc na nieuleczalną chorobę Leśniowskiego-Crohna, szukał pomocy u wszelkich lekarzy i dietetyków. Ostatnią deską ratunku okazało się dla niego Pismo Święte

Jakie są jej najważniejsze założenia diety?

Trwa 40 dni, podzielona jest na trzy etapy i co istotne - nie wymaga liczenia kalorii. Opiera się na spożywaniu nieprzetworzonych potraw, raz w tygodniu pozwalamy organizmowi na totalne oczyszczenie - pijemy tylko wodę i soki z surowych warzyw.

Ile można schudnąć dzięki diecie biblijnej?

Do 10 kg w 40 dni.