Jordan Rubin przez lata borykał się z dolegliwościami związanymi z chorobą Leśniewskiego-Crohna. Szukając sposobów na podniesienie jakości swojego życia, postanowił spożywać wyłącznie te produkty, które opisano w Biblii. Stan zdrowia Rubina poprawił się, a jego dietę zaczęli stosować Amerykanie, walczący z licznymi problemami zdrowotnymi i otyłością.
Naturalne składniki podstawą jadłospisu
Biblijny charakter diety wymusza stosowanie w niej wyłącznie nisko przetworzonej, naturalnej żywności. Większość produktów powinna być świeża lub suszona. Ponadto wskazane jest spożywanie produktów sfermentowanych, które są bogate w żywe kultury dobroczynnych bakterii. Dietę stosuje się przez 40 dni, w czasie których poprawia się samopoczucie, dolegliwości chorobowe stają się mniej uciążliwe, a kilka dodatkowych kilogramów znika bez obaw o efekt jo-jo.
Rubin zaleca spożywanie:
– świeżych warzyw i owoców,
– ziaren nieprzetworzonych,
– nasion sezamu, lnu, dyni i słonecznika,
– pieczonej lub gotowanej wołowiny i drobiu,
– dziko żyjących ryb,
– jajek,
– maślanki, kefiru i jogurtu,
– oliwy z oliwek, oleju lnianego i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
– orzechów nerkowca, pekan, brazylijskich, włoskich i migdałów.
Zakazane jest sięganie po:
– owoce morza i ryby hodowlane,
– białe pieczywo i wypieki z białej mąki,
– mięso wieprzowe i wędliny z wieprzowiny,
– owoce w syropie lub z kompotu,
– słodycze i tłuste, słone przekąski,
– orzechy prażone,
– wodę kranową (nawet do przygotowania posiłku).
Fazy diety biblijnej
Dietę biblijną stosuje się w 3 fazach, z których każda powinna trwać dwa tygodnie. faza pierwsza opiera się wyłącznie na mięsie, rybach i zielonych warzywach. Dzięki niej organizm oczyszcza się z toksyn, a poziom cukru we krwi ulega stabilizacji. W drugiej fazie włącza się do produktów z fazy pierwszej ziarna zbóż. Faza trzecia pozwala łączyć dotychczasowe produkty z owocami i roślinami strączkowymi. Bardzo ważne jest jednodniowe poszczenie w każdym tygodniu trwania fazy trzeciej. W dniu postu pije się wyłącznie wodę źródlaną lub mineralną i świeżo wyciskane soki z warzyw. Faza druga oraz trzecia pomagają w walce z chorobami oraz zbędnymi kilogramami.
Wszystko o diecie biblijnej
Co to jest dieta biblijna?
Twórcą diety biblijnej jest Jordan Rubin, który cierpiąc na nieuleczalną chorobę Leśniowskiego-Crohna, szukał pomocy u wszelkich lekarzy i dietetyków. Ostatnią deską ratunku okazało się dla niego Pismo Święte
Jakie są jej najważniejsze założenia diety?
Trwa 40 dni, podzielona jest na trzy etapy i co istotne - nie wymaga liczenia kalorii. Opiera się na spożywaniu nieprzetworzonych potraw, raz w tygodniu pozwalamy organizmowi na totalne oczyszczenie - pijemy tylko wodę i soki z surowych warzyw.
Ile można schudnąć dzięki diecie biblijnej?
Do 10 kg w 40 dni.