Zarówno wrzody żołądka jak i dwunastnicy, a także refluks, stany zapalne jelit oraz żołądka i nieżyty są chorobami, na które cierpi około 10% ludzi na świecie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, do czego może doprowadzić nieodpowiednia dieta przy tego rodzaju chorobach.

Skutki to między innymi uszkodzenia błony śluzowej narządów objętych chorobą. Aby uszkodzenia nie nastąpiły konieczne jest wprowadzenie w życie diety łatwostrawnej.

Dieta przeznaczona dla chorób układu pokarmowego zakłada wykluczenie z jadłospisu wszelkich dań smażonych, ostro przyprawianych, zimnych, przypalonych oraz grzybów i wszystkich produktów powodujących wzdęcia. Szczególnie zabronione jest spożywanie używek takich jak alkohol czy cukier, a także ograniczenie kawy i mocnej herbaty. 

Produkty dopuszczalne to między innymi naturalny nabiał (oprócz serów żółtych, serków topionych), jajka, jasne pieczywo, warzywa i owoce, ale wyłącznie gotowane, olej rzepakowy, oliwę z oliwek oraz kaszę jaglaną ze względu na jej właściwości zasadotwórcze.

Zdjęcie – Buenosia Carol z Pexels