Grillowana kukurydza jest alternatywą dla mięsnych dań z grilla oraz świetnym dodatkiem do steków w amerykańskim stylu lub karkówki. Jak przygotować kolby kukurydzy z grilla?
Składniki na 2 porcje:
– 2 kolby kukurydzy z liśćmi,
– 2 łyżki masła 82% tłuszczu*,
– 2 łyżki posiekanej pietruszki,
– sól morska i pieprz czarny.
Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy, a następnie oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, posypać pieprzem i solą. Ułożyć kolby na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Kukurydza jest gotowa, gdy ziarna są lekko zrumienione. Jeżeli ziarna słabo się rumienią, należy w połowie grillowania nieco odsłonić liście, które pozostały na kolbie.
W czasie grillowania kukurydzy przygotować masło ziołowe. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą morską oraz odrobiną pieprzu. Łyżeczkę masła wyłożyć na kukurydzę tuż przed zdjęciem z rusztu i od razu podawać.
* można użyć masła o niższej zawartości tłuszczu, masła z jogurtu greckiego lub gotowego masła ziołowego i pominąć natkę pietruszki