Kuchnia

Grillowana kukurydza

Kukurydza

Grillowana kukurydza jest alternatywą dla mięsnych dań z grilla oraz świetnym dodatkiem do steków w amerykańskim stylu lub karkówki. Jak przygotować kolby kukurydzy z grilla?

Składniki na 2 porcje:

– 2 kolby kukurydzy z liśćmi,

– 2 łyżki masła 82% tłuszczu*,

– 2 łyżki posiekanej pietruszki,

– sól morska i pieprz czarny.

Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy, a następnie oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, posypać pieprzem i solą. Ułożyć kolby na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Kukurydza jest gotowa, gdy ziarna są lekko zrumienione. Jeżeli ziarna słabo się rumienią, należy w połowie grillowania nieco odsłonić liście, które pozostały na kolbie.

W czasie grillowania kukurydzy przygotować masło ziołowe. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą morską oraz odrobiną pieprzu. Łyżeczkę masła wyłożyć na kukurydzę tuż przed zdjęciem z rusztu i od razu podawać.

* można użyć masła o niższej zawartości tłuszczu, masła z jogurtu greckiego lub gotowego masła ziołowego i pominąć natkę pietruszki

Sprawdź:   Grill - co wrzucić na ruszt

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze