Dom i ogród Kuchnia Redakcja poleca

Grill – co wrzucić na ruszt

grilled barbecues on black and gray grill

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. To nie tylko sposobność do przyrządzenia pysznego jedzenia, ale również okazja do integracji i miłego spędzenia czasu z bliskimi.  

Grill to lubią polskie rodziny

Polskie rodziny uwielbiają grillowanie na świeżym powietrzu. Często z niecierpliwością oczekują kiedy się wypogodzi i będzie można przyrządzić pyszne jedzenie z grilla. To idealna okazja, aby spotkać się z rodziną i przyjaciółmi oraz cieszyć się różnorodnymi potrawami. Kto z nas nie lubi zjeść dobrze przygotowanej kiełbaski czy soczystego steka?

Co można przyrządzić na grillu?

Grill to nie tylko kiełbaski i steki. Można na nim przyrządzić wiele innych pysznych potraw.

Ryby – łosoś, pstrąg, dorsz czy krewetki z grilla smakują wyśmienicie.

Warzywa – nie wszyscy lubią mięso, dlatego dla nich jest opcja warzywna. Cukinia, bakłażan, papryka czy szparagi, są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Karkówka – grillowana karkówka jest jednym z najpopularniejszych dań z grilla. Mówiąc o grillowaniu, karkówka jest często pierwszą potrawą jaka przychodzi na myśl.

Kurczak – kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów w tym także w formie grillowanej. Grillowany kurczak zawsze smakuje dobrze i jest idealny na większe przyjęcia, jak i na spotkania w mniejszym gronie.

Burgery – domowe burgery to doskonały wybór na grillowane danie dla miłośników fast foodów. Można także kupić gotowe w sklepie i ugrillować.

Sałatki – Nie jest to danie bezpośrednio z grilla, jednak grillowane warzywa można dodać do sałatek, co sprawi, że staną się bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

Owoce – oprócz warzyw można przyrządzić również grillowane owoce, takie jak ananas, banany czy brzoskwinie, to doskonała propozycja na deser.

Desery – nie jest to opcja popularna, ale niektóre osoby robią na grillu także desery. Grillowane serniki, szaszłyki z owocami lub grilowane gofry z nutellą to propozycje na niebanalne i oryginalne potrawy, a także okazja do posmakowania czegoś nowego.

Sprawdź:   Grillowana kukurydza

Piwo na grillu, to konieczność?

Czy grillowanie wymaga obowiązkowo piwa? Oczywiście nie! To zależy od indywidualnych upodobań i gustów. Warto jednak pamiętać, że grillowanie to przede wszystkim przyjemność z jedzenia i spędzania czasu w gronie bliskich osób, a alkohol może być jedynie przyjemnym dodatkiem dla osób, które lubią wypić piwko na świeżym powietrzu w „towarzystwie” dobrego jedzenia.

Kiedy można grillować?

Grillowanie jest możliwe przez cały rok, jednak najczęściej odbywa się w okresie wiosenno-letnim. Najlepszym czasem na grillowanie jest oczywiście słoneczna pogoda, ale można grillować również w deszczowe dni, jeśli posiada się odpowiednie zadaszenie, kryty grill lub grill elektryczny, który umożliwia grillowanie w domu. Jednak nie daje on tego charakterystycznego smaku i zapachu, dlatego wiele osób stosuje go gdy nie ma innej możliwości.

Gdzie ludzie chętnie grillują?

Grillowanie to popularna forma spędzania czasu, dlatego też w wielu miejscach organizowane są specjalne pikniki i innego rodzaju imprezy, na których dostępny jest grill. Jednym z najczęstszych miejsc na grillowanie są jednak ogrody prywatne i działki, ale wiele osób decyduje się również na grillowanie w parkach i lasach, o ile oczywiście obowiązujące przepisy tego nie zabraniają i jest specjalnie wyznaczone do tego stanowisko. Istnieją również specjalne miejsca, wyznaczone przez gminy i miasta, gdzie można swobodnie rozpalić grilla i przyrządzić jedzenie. Warto jednak pamiętać, że w takich miejscach mogą obowiązywać pewne regulacje, np. dotyczące godzin grillowania, czy rodzaju używanej podpałki do rozpalenia, dlatego ludzie wolą własne ogrody i działki, gdzie mają absolutną swobodę. W miejscach publicznych warto sprawdzić obowiązujące przepisy przed planowanym grillem. Niektóre miejsca gastronomiczne oferują również grill na swoim podwórku lub tarasie, gdzie można spróbować różnorodnych dań z grilla. Takie miejsca często organizują również imprezy tematyczne związane z grillowaniem, co stanowi doskonałą okazję do poznania nowych smaków i kulinarnych inspiracji.

Sprawdź:   Frytkownica beztłuszczowa. Znasz jej możliwości? 5 łatwych, przykładowych przepisów

Miejsca na grillowanie są bardzo różnorodne, a ich wybór zależy od preferencji każdej osoby. Najważniejsze to pamiętać o przestrzeganiu przepisów i ochronie przyrody jeśli grilluje się na łonie natury.

Grillowanie to doskonała okazja do spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu z rodziną lub przyjaciółmi, przy jednoczesnym delektowaniu się pysznym jedzeniem. Poza dobrą zabawą należy również pamiętać o zachowaniu wszelkich norm bezpieczeństw. Grillowanie daje sporo frajdy i pozwala miło spędzić czas, dlatego Polacy tak bardzo lubią grillować.

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze