Faszerowany bakłażan wydaje się być kulinarnym wyzwaniem, lecz to tylko złudzenie. Proste, pożywne i smaczne danie przygotowuje się w kilkanaście minut. Faszerowany bakłażan sprawdza się jako danie główne, ciepła kolacja, a także jako przekąska na przyjęcie. Jak przygotować bakłażan faszerowany z kaszą pęczak?

Składniki na 1 porcję obiadową:

  • 1 średni bakłażan,
  • ¼ szklanki kaszy pęczak,
  • 1 duży pomidor,
  • pół papryczki chili (lub mniej, jeśli woli się łagodniejsze dania),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: mielona kolendra, mielony kmin rzymski, słodka papryka lub papryka wędzona, kurkuma, ostra papryka,
  • świeża kolendra,
  • sól i pieprz do smaku.

Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie bakłażana kroi się na pół wzdłuż, miąższ nacina się w grubą kratkę na głębokość około centymetra, koniecznie z zachowaniem całych brzegów. Bakłażan naciera się startym ząbkiem czosnku, mieloną kolendrą, kminem rzymskim i słodką papryką w ilości 1 łyżeczki oraz kurkumą w ilości pół łyżeczki. Dodatkowo posypuje się bakłażana szczyptą ostrej papryki. Przyprawiony bakłażan polewa się 1 łyżką oliwy z oliwek, układa się go w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i piecze przez pół godziny.

Gdy bakłażan trafi do piekarnika, gotuje się kaszę pęczak do wchłonięcia całej wody przez około 20 minut. Z podpieczonego bakłażana należy wyjąć miąższ, zostawiając wyłącznie nieprzecięte brzegi i nieco miąższu przy skórce (najłatwiej zrobić to za pomocą łyżki stołowej). Wyjąć patelnię, wlać łyżkę oliwy i wyłożyć miąższ bakłażana, ugotowaną kaszę pęczak, posiekaną papryczkę chili i przez chwilę smażyć. Wymieszać składniki na patelni, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć przez pół minuty.

Gotowy farsz przełożyć na bakłażana i zapiekać przez kolejne 30 minut. Jeżeli ma się ochotę, można posypać danie startym żółtym serem na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. W nieco elegantszej wersji, zwykły żółty ser można zastąpić serem cheddar. Upieczonego bakłażana podawać po posypaniu listkami świeżej kolendry.