Kuchnia

Falafel z sosem tahini

Falafel

Falafele to danie znane powszechnie w krajach arabskich. Przygotowuje się je z surowej ciecierzycy, z której formuje się kulki lub kotlety. Następnie smaży się je w głębokim tłuszczu. Potrwa ma doskonały smak, dlatego podbija cały świat jako alternatywa dla mięsnego kebabu.

Składniki na 4 porcje:

– 400 g suchej ciecierzycy (ciecierzyca konserwowa z puszki lub słoika nie nadaje się do przygotowania falafeli),

– 1 duża cebula,

– 1 pęczek natki pietruszki,

– 3 ząbki czosnku,

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

– 2,5 łyżeczki soli,

– 1 łyżeczka pieprzu,

– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),

– po 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, cynamonu, kolendry, gałki muszkatołowej i imbiru,

– 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia.

Przygotowanie

Ciecierzycę należy wsypać do garnka, a następnie zalać zimną wodą lekko ponad poziom ziaren. Moczyć ciecierzycę przez całą noc i odcedzić o poranku. Odcedzone ziarna przełożyć do malaksera, dodać sól, obraną cebulę i czosnek oraz sodę i zmielić na gładką masę. Gdy masa zacznie się kleić, dodać posiekaną natkę pietruszki i pozostałe przyprawy.

Z gotowej masy uformować małe kulki lub kotleciki i odłożyć na talerz bądź deskę. Olej rozgrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza i smażyć falafele po kilka sztuk jednocześnie. W połowie smażenia każdą z kulek obrócić na drugą stronę. Usmażone kulki można podawać z sosem tahini w chlebku pita lub ze świeżymi bądź gotowanymi warzywami. Wysoka zawartość białka w ciecierzycy sprawia, że falafele są zdrową alternatywą dla mięsnych kotlecików.

Przepis na sos tahini

– 2 łyżki pasty tahini z ziaren sezamu,

– 250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego,

– ząbek czosnku,

– łyżka stołowa soku z cytryny,

– łyżka posiekanej natki pietruszki,

– sól, ostra papryka, kmin rzymski (kumin), kozieradka,

– oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki sosu (prócz jogurtu naturalnego) należy włożyć do malaksera lub blendera i zmiksować na gładką masę. Gotowy sos przełożyć do miseczki, posypać częścią natki pietruszki i skropić oliwą z oliwek.

Falafel – wszystko co warto wiedzieć

Co to jest falafel?

Falafele, czyli kotleciki z bogatych w białko ziaren ciecierzycy.

Jakie są składniki na falafela?

Falafel przywędrował do nas znad Morza Śródziemnego. Stanowi żelazną pozycję kuchni arabskiej i izraelskiej.

Czy falafel jest wegański?

Tak

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze