Falafele to danie znane powszechnie w krajach arabskich. Przygotowuje się je z surowej ciecierzycy, z której formuje się kulki lub kotlety. Następnie smaży się je w głębokim tłuszczu. Potrwa ma doskonały smak, dlatego podbija cały świat jako alternatywa dla mięsnego kebabu.
Składniki na 4 porcje:
– 400 g suchej ciecierzycy (ciecierzyca konserwowa z puszki lub słoika nie nadaje się do przygotowania falafeli),
– 1 duża cebula,
– 1 pęczek natki pietruszki,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2,5 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka pieprzu,
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
– po 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, cynamonu, kolendry, gałki muszkatołowej i imbiru,
– 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie
Ciecierzycę należy wsypać do garnka, a następnie zalać zimną wodą lekko ponad poziom ziaren. Moczyć ciecierzycę przez całą noc i odcedzić o poranku. Odcedzone ziarna przełożyć do malaksera, dodać sól, obraną cebulę i czosnek oraz sodę i zmielić na gładką masę. Gdy masa zacznie się kleić, dodać posiekaną natkę pietruszki i pozostałe przyprawy.
Z gotowej masy uformować małe kulki lub kotleciki i odłożyć na talerz bądź deskę. Olej rozgrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza i smażyć falafele po kilka sztuk jednocześnie. W połowie smażenia każdą z kulek obrócić na drugą stronę. Usmażone kulki można podawać z sosem tahini w chlebku pita lub ze świeżymi bądź gotowanymi warzywami. Wysoka zawartość białka w ciecierzycy sprawia, że falafele są zdrową alternatywą dla mięsnych kotlecików.
Przepis na sos tahini
– 2 łyżki pasty tahini z ziaren sezamu,
– 250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego,
– ząbek czosnku,
– łyżka stołowa soku z cytryny,
– łyżka posiekanej natki pietruszki,
– sól, ostra papryka, kmin rzymski (kumin), kozieradka,
– oliwa z oliwek.
Wszystkie składniki sosu (prócz jogurtu naturalnego) należy włożyć do malaksera lub blendera i zmiksować na gładką masę. Gotowy sos przełożyć do miseczki, posypać częścią natki pietruszki i skropić oliwą z oliwek.
Falafel – wszystko co warto wiedzieć
Co to jest falafel?
Falafele, czyli kotleciki z bogatych w białko ziaren ciecierzycy.
Jakie są składniki na falafela?
Falafel przywędrował do nas znad Morza Śródziemnego. Stanowi żelazną pozycję kuchni arabskiej i izraelskiej.
Czy falafel jest wegański?
Tak