Należy wiedzieć, że kolendra osiąga wysokość 60-120 cm, a jej wzniesiona łodyga w górnej części jest rozgałęziona. Dolne liście są pojedyncze, górne pierzaste, wyglądem przypominają koper. Ta roślina ma kwiaty białe lub jasnoróżowe a kwitnienie trwa od czerwca do lipca. Kolendra jest rośliną jednoroczną. Pochodzi ze wschodnich rejonów basenu Morza Śródziemnego.

Działanie i zastosowanie:

Należy wiedzieć, że owoce kolendry poprawiają trawienie (pobudzają wydzielanie soków trawiennych, są lekko żółciopędne, łagodzą nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym). Są również cenione jako przyprawa szczególnie do mięs, ale też jaj i sosów. Mają silny, korzenny aromat i lekko piekący smak. Przyprawa poprawia walory smakowe lemoniady. Natkę wsypuje się do sosu pomidorowego. Rozłupki możemy dodawać do pierników, chleba i kruchych ciasteczek. Liśćmi możemy przyprawiać sałatki, zupy, a także ryż. Świeże listki kolendry są popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich, portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.

Zdjęcie – Eric Chen z Pixabay