Kuchnia

Działanie i zastosowanie w kuchni kolendry siewnej

kolendra

Należy wiedzieć, że kolendra osiąga wysokość 60-120 cm, a jej wzniesiona łodyga w górnej części jest rozgałęziona. Dolne liście są pojedyncze, górne pierzaste, wyglądem przypominają koper. Ta roślina ma kwiaty białe lub jasnoróżowe a kwitnienie trwa od czerwca do lipca. Kolendra jest rośliną jednoroczną. Pochodzi ze wschodnich rejonów basenu Morza Śródziemnego.

Działanie i zastosowanie:

Należy wiedzieć, że owoce kolendry poprawiają trawienie (pobudzają wydzielanie soków trawiennych, są lekko żółciopędne, łagodzą nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym). Są również cenione jako przyprawa szczególnie do mięs, ale też jaj i sosów. Mają silny, korzenny aromat i lekko piekący smak. Przyprawa poprawia walory smakowe lemoniady. Natkę wsypuje się do sosu pomidorowego. Rozłupki możemy dodawać do pierników, chleba i kruchych ciasteczek. Liśćmi możemy przyprawiać sałatki, zupy, a także ryż. Świeże listki kolendry są popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich, portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.

Zdjęcie – Eric Chen z Pixabay

Sprawdź:   Jak wyczyścić przypalony garnek?

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze