Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 160 g mąki krupczatki, 125 g masła, 4 jajka, 1 szczypta soli; na krem – 85 g cukru pudru, 305 ml śmietany kremówki 36%; ponadto – 2 garście borówek lub innych owoców sezonowych.

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto należy: do garnka wlać 250 ml wody, włożyć masło. Przez moment gotujemy, mieszając, aż masło się roztopi. Zestawiamy z ognia, wsypujemy sól i mąkę. Energicznie mieszając, ucieramy na lśniące gładkie ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie, ucierając, wbijamy po 1 jajku. Miksujemy chwilę, aż powstanie gładkie ciasto. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne, około 10-cm ciastka. Następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 19-21 minut czasu, aż ciastka się zrumienią. Wyjmujemy, studzimy. Przekrawamy w poprzek na pół. Aby przygotować krem należy: śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Napełniamy spody ciastek (część odkładamy do dekoracji). Natomiast borówki myjemy i osuszamy. Układamy na bitej śmietanie (część odkładamy do dekoracji). Przykrywamy górnymi częściami ciastek. Dekorujemy resztą kremu i owoców.

Zdjęcie – Samuele Schirò z Pixabay