Kuchnia Zdrowie

Dieta tybetańska dla równowagi organizmu

dieta waga

Wyjątkowo restrykcyjna dieta jest przeznaczona dla osób, które borykają się z utrzymującym się złym samopoczuciem i nagromadzeniem toksyn w organizmie. Jadłospis tybetański stosuje się przez 2 tygodnie, a po zakończeniu kuracji odczuwa się wyraźną poprawę funkcjonowania całego ciała.

Oczyszczenie organizmu i utrata kilogramów

Głównym celem stosowania diety tybetańskiej jest oczyszczenie organizmu, jednak po zakończeniu kuracji zauważa się również utratę kilogramów. Zwykle po 14 dniach jest się lżejszym o 5 kg, jednak jeśli ma się sporą nadwagę, ubytek wagi może być wyższy. Jeżeli waga ciała pozostanie na niezmienionym poziomie po zakończeniu diety, zabronione jest jej przedłużanie ze względu na zbyt dużą restrykcyjność. 

Dieta tybetańska usuwa z organizmu toksyny, dzięki czemu odczuwa się przypływ energii i poprawę samopoczucia. Układ pokarmowy jest oczyszczany ze złogów oraz resztek pokarmowych, a skóra, włosy i paznokcie stają się silniejsze. 

Jak stosuje się dietę tybetańską?

Zanim rozpocznie się stosowanie diety tybetańskiej, powinno się zrezygnować na kilka dni ze spożywania mięsa i ciężkostrawnych dań. Według niektórych znawców medycyny tybetańskiej, na dzień przed rozpoczęciem kuracji stosuje się lewatywę. Jeżeli jest się przeciwnikiem tej metody oczyszczania jelit, o poranku pierwszego dnia diety można wypić 2 łyżki stołowe oleju rycynowego. Aby zniwelować jego przykry smak, można wymieszać go ze świeżym sokiem owocowym.

Podstawowym składnikiem menu w diecie tybetańskiej jest zupa warzywna. Przez 14 dni jest to jedyna dozwolona potrawa. Oprócz niej pije się co najmniej 2 litry niegazowanej wody dziennie. Zupę gotuje się z kilograma ziemniaków, 3 cebuli, 3 pietruszek, 2 porów i 1 czarnej rzepy. Ziemniaki myje się dokładnie i gotuje bez obierania w 1 litrze wody. Pozostałe składniki, za wyjątkiem cebuli, również gotuje się w łupinach w drugim garnku. Wywary powinny gotować się przez godzinę, a następnie przelewa się je do jednego naczynia i rozdrabnia. 

Sprawdź:   Jak uniknąć efektu jojo?

Zdjęcie – Vidmir Raic z Pixabay

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.