Sylwetka gruszki charakteryzuje się wąskimi ramionami i małym biustem oraz szerokimi biodrami i masywnymi udami, co oznacza, że proporcje pomiędzy górną a dolną częścią ciała są silnie zaburzone. Jaka dieta pomaga spalić tkankę tłuszczową z partii ciała problematycznych dla gruszek?

Jak określić, czy ma się figurę gruszki?

Większość pań narzeka na nadmiar tkanki tłuszczowej na udach, biodrach i pośladkach, jednak jedynie część z nich ma figurę gruszki. Aby upewnić się, że jest się posiadaczką takiej sylwetki, wystarczy porównać ze sobą obwody talii i bioder. Obwód talii dzieli się przez obwód bioder – jeśli otrzymany wynik mieści się w przedziale 0,5-0,84. Oczywiście, wskaźnik ten jest miarodajny, jedynie gdy górna partia ciała jest mniej rozbudowana niż dolna, a więc powinno się wziąć pod uwagę również obwód biustu i ramion.

3 sposoby, by pożegnać się z „gruszką”

Dietetycy polecają 3 proste sposoby, dzięki którym dieta wykazuje większą skuteczność w redukowaniu tkanki tłuszczowej zgromadzonej na udach, biodrach i pośladkach. Oto one:

1. Zwiększenie ilości wapnia w diecie

Wapń jest ważnym pierwiastkiem dla kości i stawów. W przypadku pań o figurze gruszki przeciążone są zwłaszcza stawy biodrowe i kolanowe, które potrzebują szczególnej uwagi w czasie odchudzania. Wskazane jest spożywanie jogurtów niskotłuszczowych, chudego twarogu, kefiru oraz picie odtłuszczonego mleka. Sporo wapnia znajduje się również w tofu i soi.

2. Jedzenie ryb 2 razy w tygodniu

Spalanie tłuszczu z dolnych partii ciała jest szybsze, jeżeli kobieta 2 razy w tygodniu sięga po ryby. Zalecane są zwłaszcza ryby morskie, zawierające kwasy omega-3, dobrze przyswajalne białko i wapń. Spożywanie ryb pomaga regenerować stawy i wspiera pracę serca oraz mózgu.

3. Picie wody i unikanie soli

Większy obwód bioder wynika często wynika nie tylko z nagromadzenia tkanki tłuszczowej, ale również z obrzęków. Obrzęki są spowodowane gromadzeniem wody w organizmie, dlatego wskazane jest picie dużych ilości wody w ciągu dnia oraz unikanie soli w posiłkach. Powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i używać maksymalnie 5 g soli we wszystkich posiłkach.

Zdjęcie – Natasha Spencer z Pexels