Jeśli doskwierają nam wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks, stany zapalne jelit lub żołądka czy też nieżyty, powinniśmy wprowadzić w życie dietę laktoowowegetarianską. Jest to dieta hamująca wydzielanie zbyt dużych ilości kwasów żołądkowych, czyli lekkostrawna.
Nieleczone tego typu choroby powodują uszkodzenie błony śluzowej żołądka i jelit. Możemy je nabyć poprzez nadużywanie alkoholu, leków o działaniu przeciwzapalnym lub poprzez Helicobacter pylori. Choroby mogą mieć także odziedziczone po rodzicach lub dziadkach.
Stosując łatwostrawną dietę powinniśmy unikać wszelkich smażonych potraw, nieświeżych, ostrych, powodujących wzdęcia, zimnych, a także grzybów i nabiału przekwaszonego. Pamiętajmy także o odstawieniu przede wszystkim cukru i alkoholu.
Aby uniknąć konsekwencji płynących z chorób żołądka, jelit czy dwunastnicy powinniśmy spożywać ugotowane warzywa i owoce, oliwę z oliwek, jajka, masło. Wskazane jest również jedzenie kaszy jaglanej, ponieważ działa ona zasadowo. Starajmy się spożywać posiłki 5 razy dziennie w niedużych porcjach.