Zdrowie

Dieta laktoowowegetariańska na choroby żołądka, jelit i dwunastnicy

Owoce

Jeśli doskwierają nam wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks, stany zapalne jelit lub żołądka czy też nieżyty, powinniśmy wprowadzić w życie dietę laktoowowegetarianską. Jest to dieta hamująca wydzielanie zbyt dużych ilości kwasów żołądkowych, czyli lekkostrawna.

Nieleczone tego typu choroby powodują uszkodzenie błony śluzowej żołądka i jelit. Możemy je nabyć poprzez nadużywanie alkoholu, leków o działaniu przeciwzapalnym lub poprzez Helicobacter pylori. Choroby mogą mieć także odziedziczone po rodzicach lub dziadkach.

Stosując łatwostrawną dietę powinniśmy unikać wszelkich smażonych potraw, nieświeżych, ostrych, powodujących wzdęcia, zimnych, a także grzybów i nabiału przekwaszonego. Pamiętajmy także o odstawieniu przede wszystkim cukru i alkoholu.

Aby uniknąć konsekwencji płynących z chorób żołądka, jelit czy dwunastnicy powinniśmy spożywać ugotowane warzywa i owoce, oliwę z oliwek, jajka, masło. Wskazane jest również jedzenie kaszy jaglanej, ponieważ działa ona zasadowo. Starajmy się spożywać posiłki 5 razy dziennie w niedużych porcjach.

Sprawdź:   Diety z niskim indeksem glikemicznym - z czego wynika ich skuteczność?

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką