Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. Zrzucone kilogramy są efektem ubocznym diety.
Dieta dr Dąbrowskiej – na czym polega?
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to tak naprawdę głodówka lecznicza, która ma oczyścić i wzmocnić prawidłowe działanie organizmu. Po zakończeniu kuracji odtruwającej należy przejść na zdrową dietę, opartą na warzywach, owocach, ziarnach i roślinach strączkowych.
Głodówka ma uruchomić trawienie wewnętrzne, tzw. endogenne, przez odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybko wchłanialnych.
Zdaniem dr Dąbrowskiej, w wyniku diety bogatej w przetworzone i pełne chemii produkty jelita stają się nieszczelne i przepuszczają cząsteczki trawionego jedzenia, „zatykając” system immunologiczny, który przestaje rozpoznawać zagrożenia, zwłaszcza te rozwijające się latami: miażdżycę, nowotwory, zwyrodnienia stawów.
Wzmocnienie ogólnej kondycji, więcej energii, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci, kojarzenia, nastroju – to najbardziej odczuwalne efekty diety dr Dąbrowskiej. Po jej zakończeniu powinny lepiej działać najważniejsze układy organizmu: immunologiczny, nerwowy oraz hormonalny.
Najważniejsze informacje o diecie dr Dąbrowskiej
Co to jest dieta dr Dabrowskiej?
Dieta dr Dąbrowskiej to głodówka lecznicza, której zadaniem jest oczyszczenie i wzmocnienie organizmu.
Jakie daje efekty dieta dr Dąbrowskiej?
Osoby z prawidłową masą ciała w ciągu dwóch tygodni chudną średnio 3–4 kg, a osoby otyłe 4–6 kg.
Jakie są efekty uboczne diety dr Dąbrowskiej?
Lekarze alarmują, że długotrwałe stosowanie diety prowadzi do spowolnienia metabolizmu i problemów z trawieniem po powrocie do tradycyjnego menu.