Kuchnia

Cukiernictwo czyli słodkie hobby

Ciasto

Interesować można się wszystkim: czytaniem książek, muzyką, sportem, a także… cukiernictwem. Co prawda, słodycze dostępne są niemal w każdym sklepie, jednak najlepiej smakują te zrobione samodzielnie, z naturalnych składników i bez sztucznych dodatków.

Gadżety cukiernika – amatora

Każdy, kto interesuje się cukiernictwem, ma w swojej kuchni kilka akcesoriów, które są wręcz niezbędne do wykonywania łakoci. Miłośnicy słodkich wypieków z pewnością nie mogą obejść się bez blach do pieczenia. Początkujący cukiernicy bazują na standardowych blachach, jednak Ci, którzy w sztuce pieczenia są nieco bardziej biegli, używają rantów cukierniczych. Produkuje się je ze stali nierdzewnej i używa nie tylko do pieczenia, ale również, np. składania tortów. Dzięki rantom, tort nabiera pięknych kształtów, jest równy i ma niemal idealne brzegi. Znacznie ułatwia to jego tynkowanie i ozdabianie.

Niezbędnym dla każdego cukiernika narzędziem jest odpowiedniej jakości nóż. Najchętniej wybierane są noże z długim, co najmniej 30 cm ostrzem, które pozwala szybko przekroić duże ciasta na równe części.

Żaden cukiernik z pewnością nie może obyć się także bez miksera. Najlepszy jest mikser planetarny, który, oprócz standardowych możliwości, posiada funkcję mieszania ciasta drożdżowego.

Jak zacząć słodką przygodę?

Cukiernikiem może zostać każdy. Wystarczy zacząć próbować przygotowywać wypieki i inne słodkości w domowym zaciszu. Praktyka czyni mistrza, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość i ćwiczyć.

Pomocne mogą być w tym tutoriale, które znajdują się na portalach społecznościowych. Warto też dołączyć do specjalnych grup na tych portalach i wymieniać się doświadczeniami z innymi cukiernikami – amatorami. Jeżeli dysponuje się odrobiną środków, można brać także udział w szkoleniach tematycznych, np. z metod ozdabiania wypieków, lepienia figurek z marcepanu lub masy cukrowej, a także tworzenia kompozycji z kwiatów lub owoców.

Cukiernictwo to hobby dla prawdziwych pasjonatów. Słodkości stworzone z miłością smakować będą każdemu.

Sprawdź:   Szydełkowanie wciąż modne

Najważniejsze pytania dotyczące pracy cukiernika

Jak zostać cukiernikiem?

Cukiernikiem można zostać poprzez ukończenie szkoły gastronomicznej: zawodową bądź techniczną, której zwieńczeniem jest egzamin zawodowy na zdobycie tytułu cukiernika-czeladnika.

Ile zarabia cukiernik?

Zarobki wahają się od 1200 zł. do około 3000 zł. miesięcznie. Mistrz cukierniczy może zarobić dużo więcej.

Gdzie może pracować cukiernik?

Cukiernik pracuje w szczególności w dużych pracowniach cukierniczych, w cukierniach oraz we własnych punktach cukierniczych.

Może Ci się także spodobać

Napój orzeźwiający

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 6 stycznia 2020
W upalne dni apetyt jest mniejszy niż zwykle, lecz zastępowanie jedzenia wyłącznie wodą jest nierozsądne. Zdrową i sycącą przekąską na lato jest malinowa aqua fresca, czyli orzeźwiający koktajl z owoców.
Cebula i czosnek

Cebula na zdrowie, czyli jakie dolegliwości leczy

  • 14 stycznia 2020
Cebula jest jednym z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych warzyw. Jej stosowanie na różnego rodzaju infekcje skraca czas trwania choroby. Warzywo chroni przed zaparciami, oczyszcza organizm, wzmacnia serce i reguluje poziom
Depresja i spadek nastroju

Co jeść, aby uchronić się przed spadkami nastroju?

  • 15 stycznia 2020
Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres
Warzywa

Dieta Andersona to dieta niełączenia białek i węglowodanów

  • 29 stycznia 2020
Mianem diety Andersona określa się program żywieniowy, którego głównym założeniem jest niełączenie białek i węglowodanów. Stosowanie się do zasad diety pozwala zrzucić nawet 2 kg w ciągu 2 tygodni. Szybsze