Interesować można się wszystkim: czytaniem książek, muzyką, sportem, a także… cukiernictwem. Co prawda, słodycze dostępne są niemal w każdym sklepie, jednak najlepiej smakują te zrobione samodzielnie, z naturalnych składników i bez sztucznych dodatków.
Gadżety cukiernika – amatora
Każdy, kto interesuje się cukiernictwem, ma w swojej kuchni kilka akcesoriów, które są wręcz niezbędne do wykonywania łakoci. Miłośnicy słodkich wypieków z pewnością nie mogą obejść się bez blach do pieczenia. Początkujący cukiernicy bazują na standardowych blachach, jednak Ci, którzy w sztuce pieczenia są nieco bardziej biegli, używają rantów cukierniczych. Produkuje się je ze stali nierdzewnej i używa nie tylko do pieczenia, ale również, np. składania tortów. Dzięki rantom, tort nabiera pięknych kształtów, jest równy i ma niemal idealne brzegi. Znacznie ułatwia to jego tynkowanie i ozdabianie.
Niezbędnym dla każdego cukiernika narzędziem jest odpowiedniej jakości nóż. Najchętniej wybierane są noże z długim, co najmniej 30 cm ostrzem, które pozwala szybko przekroić duże ciasta na równe części.
Żaden cukiernik z pewnością nie może obyć się także bez miksera. Najlepszy jest mikser planetarny, który, oprócz standardowych możliwości, posiada funkcję mieszania ciasta drożdżowego.
Jak zacząć słodką przygodę?
Cukiernikiem może zostać każdy. Wystarczy zacząć próbować przygotowywać wypieki i inne słodkości w domowym zaciszu. Praktyka czyni mistrza, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość i ćwiczyć.
Pomocne mogą być w tym tutoriale, które znajdują się na portalach społecznościowych. Warto też dołączyć do specjalnych grup na tych portalach i wymieniać się doświadczeniami z innymi cukiernikami – amatorami. Jeżeli dysponuje się odrobiną środków, można brać także udział w szkoleniach tematycznych, np. z metod ozdabiania wypieków, lepienia figurek z marcepanu lub masy cukrowej, a także tworzenia kompozycji z kwiatów lub owoców.
Cukiernictwo to hobby dla prawdziwych pasjonatów. Słodkości stworzone z miłością smakować będą każdemu.
Najważniejsze pytania dotyczące pracy cukiernika
Jak zostać cukiernikiem?
Cukiernikiem można zostać poprzez ukończenie szkoły gastronomicznej: zawodową bądź techniczną, której zwieńczeniem jest egzamin zawodowy na zdobycie tytułu cukiernika-czeladnika.
Ile zarabia cukiernik?
Zarobki wahają się od 1200 zł. do około 3000 zł. miesięcznie. Mistrz cukierniczy może zarobić dużo więcej.
Gdzie może pracować cukiernik?
Cukiernik pracuje w szczególności w dużych pracowniach cukierniczych, w cukierniach oraz we własnych punktach cukierniczych.