Zdrowie

Co to jest białko?

Shake proteinowy

Białko jest odpowiedzialne nie tylko za powiększanie masy mięśniowej, ale także ma zdolności redukujące tkankę tłuszczową. Działa ono wobec mięśni zarówno anabolicznie jak i antykatabolicznie. Istnieje kilka rodzajów białek, które można rozdzielić według szybkości, z jaką są wchłaniane oraz pochodzenia.

Białkiem, które ma najwięcej aminokwasów rozgałęzionych jest białko serwatkowe. Działa ono anabolicznie. Najlepiej, więc, aby przyjmowane było zaraz po wysiłku. Białko serwatkowe bardzo szybko się wchłania, a także regeneruje uszkodzone włókna mięśni.

Najdłuższy czas wchłaniania posiada białko kazeinowe. Stosowane powinno być przed snem. Działa ono regenerująco oraz zapewnia uczucie sytości.

Białko jaja kurzego jest znane od bardzo dawna i doskonałe jest dla osób, które nie tolerują laktozy.

Białko sojowe jest z najniższej półki wśród białek wyżej wymienionych, ale najbardziej korzystne dla portfela. Ma ono dobre dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, a także obniża cholesterol.

Wśród białek serwatkowych wyróżniamy: Whey Protein Hydrolisate, Whey Protein Isolate, Whey Protein Concentrate.

Charakterystyka białka

Co to jest białko?

Białka są to struktury wielkocząsteczkowe zbudowane głównie z resztek aminokwasów. W ich składzie znajduje się około 50% węgla, blisko 25% tlenu, 18% azotu, a także między innymi wodór, siarka i fosfor.

Za co odpowiedzialne jest białko?

Białko jest odpowiedzialne nie tylko za powiększanie masy mięśniowej, ale także ma zdolności redukujące tkankę tłuszczową.

Białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe

W celu określenia wartości odżywczej białek dzieli się je na dwie grupy. Proteiny pełnowartościowe, których struktura zawiera zestaw ośmiu aminokwasów egzogennych, zawarte są zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego praz białka niepełnowartościowe charakteryzują się brakiem pełnego zestawu aminokwasów, a w codziennej diecie najczęściej spotykane są w produktach zbożowych, roślinach strączkowych oraz orzechach.

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką