Wiosenne spadki nastroju są związane głównie z mniejszą ilością światła słonecznego w ciągu dnia oraz niedoborami różnych składników w diecie. Uzupełnienie posiłków w witaminy i minerały pomaga przetrwać trudny okres bez wahań samopoczucia i z uśmiechem na twarzy. Jakie związki i witaminy są niezbędne, by mieć lepszy nastrój wczesną wiosną?

Tryptofan

Tryptofan jest aminokwasem, który występuje w suszonej spirulinie, soi, bananach, rybach, mięsie indyka, wołowinie i pestkach dyni. Jego bogatym źródłem jest również parmezan i cheddar. Ludzki organizm nie potrafi syntetyzować tryptofanu, dlatego jego jedynym źródłem jest dieta. Brak tryptofanu prowadzi do niedoboru serotoniny, gdyż jest substratem niezbędnym do jej wytwarzania. Niedobór serotoniny prowadzi natomiast do spadków nastroju.

Kwas foliowy

Kwas foliowy, znajdujący się w szpinaku, brokułach, sałacie, brukselce i kalafiorze, jest odpowiedzialny za regenerację i wzrost komórek nerwowych. Związek chroni kobiety po 50 roku życia przed obniżeniem nastroju, częstym w okresie menopauzy, jak również pojawiającym się jesienią i zimą.

Magnez i cynk

Magnez i cynk mają znaczny wpływ na aktywność komórek nerwowych i podatność na stres. Prawidłowa ilość obu pierwiastków w diecie chroni przed chronicznym zdenerwowaniem, lękiem, bezsennością i utratą apetytu. W przypadku cynku mówi się nawet o jego dobroczynnym działaniu w leczeniu depresji lekoopornej. Jego najbogatszym źródłem są ostrygi, lecz duże ilości pierwiastka znajdują się także w pełnoziarnistym pieczywie, słoneczniku, orzechach, rybach i drobiu. Magnez znajduje się natomiast w gorzkim kakao, orzechach, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej i płatkach owsianych.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, roślinach strączkowych i otrębach. Witamina B6 bierze udział w syntezie serotoniny z tryptofanu, a witamina B12 wspomaga metabolizm homocysteiny. Niedobór obu witamin prowadzi do zaburzenia funkcji poznawczych i nasilenia się objawów depresji.

Kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są natomiast odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów komórkowych, a także za różnicowanie komórek i ich zdolność przetwarzania sygnałów. Uzupełnienie diety w produkty zawierające kwasy omega-3, a więc: łososia, śledzia, sardynki i inne ryby morskie, jest polecane osobom z częstymi i długo utrzymującymi się spadkami nastroju.