Podczas ciężkich treningów nasze mięśnie narażone są na uszkodzenia. Najlepszym sposobem, aby ich uniknąć jest stosowanie aminokwasów BCAA. Skradają się one z leucyny, waliny oraz izoleucyny. Organizm nie potrafi samodzielnie ich syntetyzować, ponieważ pochodzą one z grupy substancji egzogennych.
W czasu treningów, a zawłaszcza wytrzymałościowych, siłowych oraz wytrzymałościowo-siłowych dochodzi do sytuacji, kiedy brakuje w mięśniach glikogenu. Jeśli tak się dzieje to organizm zaczyna przepalać własne włókna mięśniowe w poszukiwaniu energii z innych źródeł. Aby do tego nie doszło powinny być stosowane okołowysiłkowo aminokwasy BCAA.
Utrata tkanki mięśniowej grozi jednak nie tylko sportowcom, ale także osobom będącym na dietach redakcyjnych. Przy takiej diecie jest się narażonym na utratę beztłuszczowej masy.
Aminokwasy BCAA można znaleźć zarówno, jako tabletki jak i pod postacią proszku. W przypadku kapsułek stężenie wynosi od 500 mg do 1500 mg.
BCAA powinno się stosować po treningu jak i przed. Zalecane są 4 h przed i po.