Wbrew pozorom chleb łatwo przygotować w domu. Do najprostszego wypieku potrzeba praktycznie tylko trzech składników – wody, mąki i soli.
Jednak wcześniej przez kilka dni musimy „wyhodować” zakwas. Żeby go stworzyć niezbędne będzie około 100 ml ciepłej wody oraz 5 łyżek mąki, najlepiej pełnoziarnistej. Jedyne, co trzeba zrobić to zmieszać te składniki ze sobą. Przez kolejne 4 dni dodajemy do tej mieszaniny taką samą ilość mąki i ciepłej wody. Po tym czasie zakwas powinien już „pracować”, czyli podwoić swoją objętość, a na wierzchu posiadać swoiste bąble.
Następnie przyrządzamy już ciasto. Tutaj konieczna będzie stolnica, na niej przesiewamy pół kilo mąki, dosypujemy 2 płaskie łyżeczki soli, 300 gramów zakwasu i 200 ml ciepłej wody. Jeśli chcemy, to możemy także dorzucić np. ziarna słonecznika, żurawinę lub inne dodatki. Później musimy dokładnie wyrobić ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. Potem umieszczamy przyszły chleb w posypanej mąką formie i na 3 godziny odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Żeby skórce nadać piękny złoty kolor, to możemy jeszcze przed pieczeniem posmarować wypiek białkiem jajka. I to wszystko!