Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką są wchłaniane oraz pochodzenie.
Najwyżej jakości białkiem jest serwatkowe, ponieważ zawiera najwięcej aminokwasów rozgałęzionych. Białko serwatkowe występuje w trzech postaciach: Whey Protein Hydrolisate, Whey Protein Isolate i Whey Protein Concentrate.
Kolejnym jest kazeinowe, które charakteryzuje najmniejsza prędkość przyswajania, dlatego też jest syte i doskonałe do stosowania przed snem.
Białko jaja kurzego ma nieco wolniejsze wchłanianie niż serwatkowe, ale za to może pochwalić się pełnym składem aminokwasowym.
Białko sojowe ma swoich nabywców wśród wegetarian oraz oszczędnych. Obniża ono poziom cholesterolu oraz blokuje jego wytwarzanie.
Białka dostarczają aminokwasów niezbędnych do odnowy mięśni uszkodzonych po treningu, budują masę mięśniową, chronią mięśnie przed zanikiem wraz z przybywaniem lat oraz zwiększa wrażliwość na insulinę.