Redakcja poleca Zdrowie

Bezpieczne odchudzanie = wolne odchudzanie

odchudzanie

Przechodząc na dietę, niemalże od razu zaczynasz skupiać się na osiąganych na niej efektach. Chcesz oczywiście, by te pojawiły się jak najszybciej, dlatego nabierasz skłonności do celowego, jeszcze bardziej drastycznego obniżania poziomu kaloryczności diety, byleby tylko prędzej gubić zbędne kilogramy. A z całą pewnością w taki sposób nie wygląda zdrowe odchudzanie. Musisz skończyć z przekonaniem, że dieta jest tylko “na jakiś czas” i że gdy tylko uda ci się ją ukończyć i doprowadzić do końca, ponownie wrócisz do starych nawyków i znów sięgniesz po ukochane pączki oblane tłustym lukrem. Zmiana sposobu żywienia musi być stała. 

Nie może ci się wydawać, że wystarczy ograniczać jedzenie do absolutnego minimum albo w ogóle głodować przez kila dni, by potem przez kolejnych parę tygodni jeść tak jak zazwyczaj, czyli  tłusto, kalorycznie i ogólnie rzecz biorąc niezdrowo. Wiesz przecież, że takie coś nie działa. Osoby przechodzące na diety odchudzające zazwyczaj mają już z nimi pewne doświadczenie. Wiedzą, czym jest tak zwany efekt jojo, bo zapoznały się z nim w praktyce. A pojawia się on właśnie wtedy, gdy nadmiernie spieszysz się do dobrych efektów i z tego powodu zaczynasz stosować głodówki lub częściowe głodówki, czyli diety o bardzo niskim poziomie kaloryczności. Zdrowe odchudzanie jest natomiast procesem dość powolnym, rozłożonym w czasie. Właśnie ten czas musisz sobie dać. Nic się nie stanie, jeżeli schudniesz nie w przeciągu miesiąca, a w przeciągu roku, a będzie to dla ciebie nawet lepsze, bo wolniej osiągane efekty zazwyczaj zostają z nami na dłużej.

Oczywiście zawsze warto ustalać sobie pewne cele, by mieć do czego dążyć i cały czas się motywować, ale niech to będą cele realne, możliwe do osiągnięcia. Możesz założyć, że np. w najbliższych dwóch tygodniach schudniesz jeden kilogram. To zdecydowanie będzie zdrowe i bezpieczne odchudzanie. Pamiętaj też, że wraz z upływem czasu waga będzie spadać coraz wolniej, więc nie przeraź się tymi zastojami i niech one nie zdemotywują cię do dalszej walki o lepszą sylwetkę.

Sprawdź:   Dlaczego diety mogą być złe?

Zdjęcie autorstwa Ketut Subiyanto z Pexels

Może Ci się także spodobać

Kobieta chora

5 sposobów na rotawirusa

  • 3 stycznia 2020
Zakażenie rotawirusami jest szczególnie uciążliwe. Silne wymioty, biegunka, ból brzucha i uczucie ogólnego rozbicia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Tak zwana grypa żołądkowa lub grypa jelitowa wyklucza z życia nawet na kilka
amarantus

Amarantus, czyli jedna z najpożywniejszych roślin świata

  • 4 stycznia 2020
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jednym z tak zwanych pseudozbóż, które uprawia się od tysięcy lat. Roślina jest wyjątkowo odżywcza, a jej właściwości docenili już Indianie i mieszkańcy Himalajów. W
Kobieta uprawiająca sport

Aminokwasy niezbędne dla mięśni

  • 4 stycznia 2020
Najbardziej znanymi aminokwasami są BCAA. Są one odpowiedzialne za regenerację masy mięśniowej oraz jej budowę. Składają się z izoleucyny, waliny i leucyny. Organizm jednak nie ma zdolności syntezowania tych substancji.
Migdały

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

  • 8 stycznia 2020
Białko to nie tylko budulec masy mięśniowej, ale także doskonały spalacz tłuszczu. Główne jego zadanie to działanie anaboliczne oraz antykataboliczne. Można dokonać podziału białek ze względu na prędkość, z jaką